Boganmeldelser i uddrag

Bibzoom, Biliotekernes Digitale Musiktjeneste

21-07-21
Af: Peter Elmelund

Morgensangbogen – til hele dagen
Dansk Sang, 2021

Sidst på foråret udkom endelig ”Morgensangbogen – til hele dagen”, som har været undervejs siden bogens koncept blev formuleret tilbage i efteråret 2018 af de tre redaktører: tidligere børnemusikprofessor Inge Marstal, musiker og ivrig debattør Henrik Marstal samt pigekorets dirigent Phillip Faber.
Siden da er sidstnævnte blevet mere kendt i offentligheden, da fællessangen fik et gevaldigt boost efter COVID-19’s verdensomspændende indvirkning på vores dagligdag, og Faber dagligt sang for på DR1 for hele Danmark.

Ifølge forordet er den overordnede vision at fremme sang og sangligt fællesskab samt at ”gentænke morgensang”.
”Morgensangbogen” er en indbydende, overskuelig sangbog. Jeg plejer at sukke over den manglende spiralryg, men her er bogen faktisk robust nok til at blive på nodestativet, så det er til at leve med.
Og synge med. For det er jo det, det drejer sig om.
”Morgensangbogen” er en brugbar sangbog i mange sammenhænge – og naturligvis først og fremmest til morgensang, hvor den giver mulighed for at sangvælgeren vover sig ud i nyt landskab. Men det kræver mod – og arbejde. I lighed med den nye sangbog fra Sigurd Barrett i to bind ”Syng med Sigurd” er her et fint mix af kendte og nye, ukendte sange. Og igen kan jeg sige: Vi kommer kun til at kende de ukendte ved at synge dem.

baby_laeser1

Salmesang – en grundbog i Hymnologi

Kristeligt Dagblad 6.11.2014 Anmeldelse af Den store bog om salmesang af Morten Skovsted
“Inge Marstals afsnit om babysalmesang (som hun selv har været med til at sætte i verden) bør være pligtlæsning for enhver, der som undertegnede har haft en vis skepsis overfor babysalmesang. Man risikerer at blive klogere”. Læs mere

Præsteforeningens Blad jan. 2015/1-2 af Karin Friis Plum
“For vi bevæges på sjæl og legeme af at synge salmer, og Store Claus kunne ved selv at synge med have oplevet en selvindsigt, et fællesskab og en forsoning, som kunne have ændret både ham og eventyret. Det er det indtryk, man får, ikke af Store Claus, men af salmesangen, når man læser Inge Marstals bidrag til den for nyligt udkomne Salmesang”. Læs mere

 Dit musikalske barn/Barnet og musikken

“Om betydningen af at stimulere barnets medfødte musikalitet.”

“… meget afvekslende, idet den blander citater af mange slags med oplysninger om videnskabelige undersøgelser, egne erfaringer, gode råd mm.(www.musikundervisningen.dk)”

“Familieterapeuten Jesper Juul, vakte debat med ‘Dit kompetente barn’, der i foruroligende omfang fritager forældre for pligten til at vejlede og opdrage […] Denne bog er, trods sin parafraserende titel, ude i et andet og sikrere ærinde […] Man må sympatisere med Marstals pointe: Alle børn – alle mennesker – er født med et potentiale for musikoplevelse og musikudøvelse […] Marstal vil gerne have, at sangen igen får plads i hjemmet, og hun taler overbevisende om, hvorfor klassisk musik er fremmende for barnets udvikling, problemløsningsevne og opfattelse af verden […] Det afgørende for hende er, at barnets musikalske potentiale stimuleres til gavn for barnets samlede udvikling.” (Politiken, Thomas Michelsen)

“… Bogen er videnskabeligt underbygget, dog skrevet i et sprog, der er umiddelbart forståeligt for alle. Man behøver ikke at læse bogen i kontinuerlig rækkefølge, men man kan springe rundt i kapitlerne alt efter behov og interesse”. (Folkeskolen, Poul Erik Larsen)

Sangbogen

“… Denne – og de to næste i serien – er noget af det bedste, der er udgivet. Velharmoniseret – bredt repertoire.”(Kundeanmeldelse)

“… Hvis du kun skal have een sangbog, eller give en sangbog væk er det denne bog du skal bruge.” (Kundeanmeldelse)

 “… Perfekt bog – alle pengene værd.” (Kundeanmeldelse)

Alle børn synger

“… Hvis man er til børnesange fra før i tiden så er det en rigtig god bog!” (Kundeanmeldelse)

“… Denne bog er vores ultimative sangbog. Vi synger fra den igen og igen.” (Kundeanmeldelse)

“… Jeg synes, den er god, fordi der er nogen sanglege og godnatsange i bogen, som jeg godt kan lide.” (Kundeanmeldelse)

“… Bogen er en oplagt gaveidé til alle børn og børnefamilier. De charmerende illustrationer og først og fremmest alle de dejlige sange gør det til en rigtig dejlig bog for både børn og voksne. Således er bogen, anvendt sammen af forældre og børn, et fantastisk alternativ til den bedøvende video/dvd-kultur, der truer barndommen. Den gedigne kvalitet vil være med til at langtidssikre den.” (Jørgen Rønsbo, Folkeskolen)

 “…  en aldeles dejlig bog med gamle og nye sange – muntert illustreret af  Dorte Karrebæk. Der medfølger en CD, hvor 18 af de 165 sange er indsunget af Gentofte-Jægersborg Kirkes Børnekor med klare lyse stemmer uden noget moderne ”krukkeri”! Kik den, læs den, syng den! (Lisbeth Ahnfeldt-Mollerup)

Julesangbogen

“… Skal du vælge én julebog til dig selv eller som gave, er Julesangbogen et rigtigt godt bud! For det første kan du med denne bogs imponerende sangliste, kaste dig ud i at spille de fleste af julens kendte sange. Hele 169 sange, salmer, viser, carols, melodier fra julekalendre, m.v. får du her i én praktisk og let tilgængelig bog, som ikke falder ned fra klaveret da den har spiralryg.” (Kundeanmeldelse)

Min første salmebog

“Det er en meget givende udgivelse, og smuk er den også med Bjørn Nørgaards illustrationer og en tydelig og læservenlig typografi. Gennemgående præget af høj kvalitet og stor anvendelighed. Så fint kan det gøres.” (Kirsten Lundager, Præsteforeningens Blad)